Stille Heldinnen TV

Een televisieprogramma op lokale televisiezender OPEN Rotterdam over de levens van Rotterdamse vrouwen, hun geheimen, de afstand en hun verbondenheid in tijden van COVID-19.

 

Met 1.000+ vrouwen vierde Women Connected haar 5-jarige jubileum met de Stille Heldinnen Disco XL in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een dag later werden alle theaters gesloten en sindsdien zijn alle Stille Heldinnen thuis. Sinds het sluiten van de theaters zijn we begonnen met wekelijkse repetities online. Daarnaast verzamelen we geheimen via de post. Deze geheimen worden omgezet in beeldverhalen in combinatie met een inkijkje in de levens van de Stille Heldinnen thuis. Hoe zien de dagen eruit van vrouwen die normaliter veel met elkaar in contact staan? Deze vrouwen hebben een vol bestaan, en nu?

‘Ik heb geen geraniums of orchideeën, dus ik kan er niet achter gaan zitten’

Marianne

Verbinding

Persoonlijke verhalen, muziek, culturele diversiteit en alle leeftijden vormen de rode draad in alle uitingsvormen van Women Connected. Connectie, contact en samenwerken vormt het ritme van de week van tientallen en soms honderden vrouwen die aan Women Connected meewerken. In de lege zalen van Theater Rotterdam, het Nieuwe Luxor en Zuidplein Theater gaan we op 1,5 meter met elkaar in gesprek. Wat is verbinding voor jou? Wat is het effect van het delen van verhalen? Wat betekent het als het stopt?

Geheimen

De geheimen van Rotterdamse vrouwen worden vormgegeven door kunstenaars en muzikanten. Het resultaat kan van alles zijn: een gedicht, een lied, kostuums, tekeningen en video. Afhankelijk van de uitkomst van de vertaalslag wordt dit verwerkt in de mediaproductie. De geheimen worden gedeeld, maar de verteller blijft anoniem.

“Als je iets hebt, dan moet je het van je af praten, want je kan ziek worden. Maar niemand wist iets van mijn problemen, zelfs mijn moeder niet. Ik probeerde alles zelf op te lossen” – Jacqueline

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt dankzij Theater Rotterdam, Luxor Theaters, Zuidplein Theater, het VSB fonds en Gemeente Rotterdam

Nieuwe filmpjes

Bekijk alle filmpjes

Andere projecten

Bekijk alle projecten

Naaiatelier: Stille Heldinnen merchandise

Nu de mogelijkheden in het theater tijdelijk beperkt zijn door de pandemie, zoeken en vinden wij nieuwe creatieve middelen om met de vrouwen aan de slag te gaan. Normaal biedt onze repetitieruimte en het podium een veilige plek om je te ontwikkelen en om je verhaal te vertellen. Inmiddels is ons naaiatelier hiervoor een passend alternatief. Het is een plek waar vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden samenwerken, en in hun kracht staan om te groeien en bij te dragen.

Lees verder

Stille Heldinnen 2020 – Moeders en Dochters, Dochters en Moeders

Niet één, maar twee. Er zijn zoveel mensen die naar ‘silent disco’ door én over Rotterdamse vrouwen willen, dat er met spoed volgende week een tweede voorstelling is bijgeboekt in Theater Rotterdam. Bedenker Women Connected is helemaal overdonderd: "Dit hadden we nooit kunnen dromen."

Lees verder

Dance-oke

Dance-oke is net zoiets als karaoke, maar dan met dans in plaats van met zang. Aan de hand van videoclips zie je de bewegingen, die je vervolgens na kunt doen. Aan de hand van een videoclip zie je bewegingen en die kan je dan nadoen.

Lees verder

Stille Heldinnen 2019 – 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

‘Who run the world? Girls!’, zingt Beyoncé. Het nummer vormt de soundtrack bij een soort modeshow van tientallen voornamelijk gekleurde vrouwen, gekleed in bonte stoffen. Women Connected brengt met De Stille Heldinnen Disco XL vrouwen bij elkaar uit alle hoeken van de wereld, met hun persoonlijke verhalen en hun problematiek. Verbinding en wederzijds begrip vormen de rode draad.

Lees verder

Documentaire 1000 Stille Heldinnen

De afgelopen jaren hebben wij een flink aantal betekenisvolle voorstellingen geproduceerd door de ogen van vele vrouwen in onze multiculturele stad. Wat de impact is van deze werkwijze op de levens van de betrokken vrouwen, is in 2 jaar tijd vastgelegd door documentairemaker Stefan de Graaff.

Lees verder

Stille Heldinnen Speciale editie – Opening Theater Zuidplein

Lucy: "Juist in deze angstige tijden moeten we dapper zijn. En dat is precies wat we bij Women Connected doen.” Na maanden van repeteren leek het er op dat onze voorstelling Stille Heldinnen Disco in Theater Zuidplein toch niet door kon gaan. Een flinke domper voor ons allemaal, want juist in deze tijd hebben we elkaar nodig. Het vertrouwen en de sterke connectie met elkaar.

Lees verder